Nothing to Waste : Ένας χρόνος επιτυχίας στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία 35+ τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών μέσα στους πρώτους 12 μήνες συλλογής

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, επέλεξαν οι 24 επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να γιορτάσουν τα πολύ σημαντικά αυτά αποτελέσματα της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας ανακύκλωσης Nothing to Waste που ανέλαβαν πριν ένα χρόνο.

Κάτω από την επιστημονική επίβλεψη και συντονισμό του μη κερδοσκοπικού φορέα NoWaste21, οι 24 επιχειρήσεις της δυτικής Θεσσαλονίκης που μετέχουν στην πρωτοβουλία, τοποθέτησαν ισάριθμες γωνίες ανακύκλωσης στις εγκαταστάσεις τους και οργάνωσαν ένα πρόγραμμα διαλογής 6 ρευμάτων (χαρτί, χαρτόνι, πλαστικά μπουκάλια, μπαταρίες, τηγανέλαια, ηλεκτρικός & ηλεκτρονικός εξοπλισμός), βασισμένο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος, εκπαιδεύτηκαν πάνω από 500 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών στην κυκλική οικονομία, το μόνο μοντέλο αξιοποίησης των φυσικών πόρων που μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στο όραμα για έναν βιώσιμο πλανήτη. Μέσα από αυτό το πρωτοποριακό έργο πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα των συνεργειών ανάμεσα σε ιδιωτικούς φορείς και ωφελείται σε μέγιστο βαθμό η τοπική κοινωνία, σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο. Η πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της δράσης Nothing to Waste προέρχεται από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας.

Η Γιορτή για τον ένα χρόνο λειτουργίας του Nothing to Waste πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας PowerZ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και ήταν αφιερωμένη σε μικρούς και μεγάλους, με πολλές δραστηριότητες και εκπλήξεις! Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PowerZ Δημήτρης Ζαχαρόπουλος, στο καλωσόρισμά του ανέφερε τα εξής: «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου και η POWERZ είχε την χαρά, στο πλαίσιο του προγράμματος Nothing to Waste, να είναι η οικοδεσπότρια εταιρεία, φιλοξενώντας στις εγκαταστάσεις μας στο Καλοχώρι την εκδήλωση για τον πρώτο χρόνο του προγράμματος. Οι συνεργάτες μας, οι λιλιπούτειοι φίλοι μας, οι συνεργαζόμενες στο ίδιο πρόγραμμα εταιρείες, έχουμε την ευκαιρία, μέσα από διαδραστικό, ευρηματικό και διασκεδαστικό παιχνίδι, να μυηθούμε στον κύκλο της ανακύκλωσης και σε όλα όσα την αφορούν. Μέχρι την επόμενη φορά που θα ανταμώσουμε…δεν σταματάμε να ανακυκλώνουμε!»

Υψηλές επιδόσεις και δέσμευση για δυναμική συνέχεια

Με τη σειρά της, η επιστημονική υπεύθυνη του έργου, Δρ. Έφη Τριτοπούλου, Πρόεδρος της NoWaste21, ευχαρίστησε όλες τις επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους και τη συμβολή τους στην υλοποίηση του προγράμματος, τονίζοντας ότι πρωτοπορούν και εντυπωσιάζουν με την πολύ καλή επίδοση τους, η οποία είναι συνεχώς αυξανόμενη και σε ποσότητα αλλά και σε καθαρότητα των υλικών. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τα σημαντικά αποτελέσματα του έργου: σε διάστημα 12 μηνών, συλλέχθηκαν πάνω από 35 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία οδηγήθηκαν σε πιστοποιημένες μονάδες ανακύκλωσης, συμβάλλοντας έτσι στην αποτροπή τους από την ταφή και στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας. Συγκεκριμένα:

 • Περισσότεροι από 28 τόνοι Χαρτιού συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν, που ισοδυναμούν με την προστασία τουλάχιστον 476 δέντρων.
 • Σχεδόν 5 τόνοι Πλαστικού ΡΕΤ, Άλλου Πλαστικού-Μετάλλου-Σύνθετης Συσκευασίας (PMD) συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν, για να παραχθούν νέα προϊόντα χωρίς την ανάγκη εξόρυξης νέων πρώτων υλών για την παραγωγή τους.
 • Περίπου 1 τόνος Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, συλλέχθηκε και αξιολογήθηκε για επαναχρησιμοποίηση ή ανακυκλώθηκε.
 • Περισσότερα από 500 κιλά Μπαταρίες και Τηγανέλαια συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν προστατεύοντας τον υδροφόρο ορίζοντα από τη ρύπανση που θα προκαλούνταν από την ανεξέλεγκτη απόρριψη των υλικών αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από την ανακύκλωση χαρτιού/χαρτονιού, PET, και PMD επετεύχθη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 100 τόνους ισοδύναμου CO2, που αντιστοιχούν σε αποφυγή ετήσιων εκπομπών από 23 επιβατικά αυτοκίνητα.

Η Γιορτή είχε στο επίκεντρό της την εκπαίδευση των «Μικρών Πρεσβευτών της Κυκλικής Οικονομίας», μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες για την ορθή ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή. Οι δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους ξεκίνησαν με μια θεατρική παράσταση με τίτλο «Ανακύκλωση θα πει…Ζωή από την αρχή» και συνεχίστηκαν με Δημιουργικά Εργαστήρια, όπου τα παιδιά δημιούργησαν χειροτεχνίες και κονκάρδες από ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, ξύλο) με τη συμβολή της έμπειρης ομάδας διασκεδαστών και καλλιτεχνών «Ανεμοσκορπίσματα».

Επιπλέον η ομάδα του NothingToWaste, οργάνωσε ένα «Παιχνίδι του Θησαυρού». Τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε πειρατές, και ανακάλυψαν κρυμμένους θησαυρούς από ανακυκλώσιμα υλικά, και μετά τους τοποθέτησαν στους σωστούς κάδους!

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα για το περιβάλλον, με near zero waste προδιαγραφές και όλοι έλαβαν μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα από ανακυκλωμένο υλικό rpet, ως συμβολικό δώρο. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ένιωσαν ικανοποίηση με τα αποτελέσματα της συνεισφοράς τους στο έργο και ανανέωσαν τη δέσμευσή τους με στόχο την επόμενη χρονιά να ξεπεράσουν τις ήδη υψηλές επιδόσεις τους.

Για να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου πατήστε https://nothingtowaste.gr/nea

 

 

 

 
 

Η ΝοWaste21 συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας στη Θεσσαλονίκη

H NoWaste21 συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (2-4 Ιουνίου 2022), σε εκδηλώσεις, ημερίδες, αλλα και στο Repair Café, powered by TITAN, με τη συνεργασία της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ, του κέντρου διαλογής και ταξινόμησης ΑΗΗΕ Βόρειας Ελλάδας, και την επιστημονική επιμέλεια της NoWaste21.

H πρόεδρος της ΝοWaste21 δρ. 'Εφη Τριτοπούλου συμμετείχε την 1η ημέρα του φεστιβάλ στην ημερίδα ''Τα πανεπιστήμια ως καταλύτης της Κυκλικής Οικονομίας'' στην 1η ενότητα με θέμα ''Επιτάχυνση της μεταβολής στην κυκλική οικονομία'', ενώ την 3η ημέρα πήρε μέρος στο συνέδριο του Φεστιβάλ όπου παρουσίασε το έργο ''Nothing to Waste''.

Παρακολουθείστε την ομιλία της 1ης ημέρας στον σύνδεσμο Facebook

και της 3ης ημέρας στο 1.37.00 στον σύνδεσμο Facebook

Δελτίο Τύπου για Εκδήλωση Βράβευσης Σχολείων, για το πρόγραμμα της Κυκλικής Οικονομίας & Διαλογής στην Πηγή

 

 

 Τα Δημοτικά Σχολεία της Πόλης βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας και Διαλογής στην Πηγή.

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 στις 7μμ πραγματοποιήθηκε στο ανοιχτό θέατρο «Σοφία Βέμπο» η εκδήλωση επιβράβευσης των 10 δημοτικών σχολείων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, για τη συμμετοχή τους στο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και Διαλογή στην Πηγή».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό φορέα, ΝοWaste21 τη σχολική χρονιά, που μας πέρασε από Νοέμβριο του 2021 έως και το Μάιο του 2022 και περιλάμβανε εκπαίδευση της εκπαιδευτικής κοινότητας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συνδυασμό με διαλογή στην πηγή 6 ρευμάτων. Το πρόγραμμα υποστηρίχτηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που έχει δώσει την αιγίδα του στα εκπαιδευτικά προγράμματα της NoWaste21, τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ): την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, την ΑΦΗΣ, την COMBATT και από την εταιρεία RECYCOM.

Την εκδήλωση χαιρέτησε o Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Καθαριότητας Υπηρεσίας Δόμησης και Τεχνικών Έργων κος Νικόλαος Βάσης.  Στη συνέχεια ο Διευθυντής Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου, Δρ. Μιλτιάδης Καβράκος παρουσίασε τις πρακτικές που υιοθετεί ο Δήμος για τη σύγχρονη και φιλική στο περιβάλλον διαχείριση απορριμμάτων ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης και την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η πρόεδρος της Nowaste21 Δρ. ‘Εφη Τριτοπούλου.

Επιπλέον, παρόντες στην εκδήλωση ήταν η διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κα Σοφία Τζαρούχη και εκπρόσωποι από τους φορείς υποστήριξης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΦΗΣ κος Ιωάννης Λαζαρίδης, η κα Βίκυ Μανανά ως εκπρόσωπος της ΕΕΑΑ, και οι Γιώργος και Βαγγέλης Αράπης από την Recycom οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό και συμμετείχαν στη διαδικασία βράβευσης.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν οι βραβεύσεις των δημοτικών σχολείων. Οι διακρίσεις έγιναν με βάση τις συνολικές ποσότητες αλλά και το δείκτη ποσότητα ανά μαθητή και ανά ρεύμα υλικού. Τα δύο πρώτα δώρα για τα σχολεία στο δείκτη ποσότητα ανά μαθητή στις συσκευασίες ήταν προσφορά της ΕΕΑΑ, ενώ τα υπόλοιπα δώρα ήταν προσφορά της NoWaste21. Επιπλέον επιβράβευση έγινε στα σχολεία, που είχαν συγκεντρώσει τους περισσοτέρους πόντους μέσω της πλατφόρμας Followgreen, την οποία έχει εντάξει στις δράσεις ευαισθητοποίησης πολιτών ο Δήμος.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Διάκριση, για συνολικές ποσότητες:

1ο Βραβείο 3ο Δημοτικό Βούλας, με 1817 κιλά – συνολική ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών

 1. Διάκριση για ποσότητα/μαθητή και ανά υλικό:
 2. Συσκευασίες:
  1ο βραβείο Σχολείο ΠΙΚΠΑ με 54,2 kg / μαθητή (συνολικά) και 41 kg / μαθητή (συσκευασίες)
  2ο βραβείο Δημοτικό Βάρκιζας με 7,31 kg / μαθητή (συνολικά) και 6,32 kg / μαθητή (συσκευασίες)
 3. Ρούχα
  2ο Δημοτικό Βάρης με 4,76 kg / μαθητή (συνολικά) και 0,72 kg / μαθητή (ρούχα)
 4. Απόβλητα Ηλεκτρικού & Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)
  Δημοτικό Βουλιαγμένης με 4,67 kg/μαθητή (συνολικά) και 0,97 kg / μαθητή (ΑΗΗΕ)
 5. Μπαταρίες
  5ο βραβείο 2ο Δημοτικό Βούλας με 3,76 kg / μαθητή (συνολικά) και 0,37 kg / μαθητή (μπαταρίες)

Στα υπόλοιπα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, δόθηκαν επιστολές επιβράβευσης από τον Δήμαρχο. Η εκδήλωση έληξε με προβολή βίντεο από την διοργάνωση εικαστικών δρώμενων κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων.

 

 

Εκδήλωση επιβράβευσης Δημοτικών σχολείων του Δήμου Αγιου Δημήτριου για τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας και διαλογής στην πηγή «ΕΠΑΓΩΓΗ»

Η Nowaste21 σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Δημητρίου πραγματοποιούν τελετή επιβράβευσης των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στο πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας και Διαλογής στην Πηγή "ΕΠΑΓΩΓΗ" την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 και ώρα 11:00 στο Δημοτικό Θέατρο ''Μελίνα Μερκούρη''.

Πρόσκληση επιβράβευσης δημοτικών σχολείων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας και διαλογής στην πηγή

Η NoWaste21 σε συνεργασία με τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης πραγματοποιούν τελετή επιβράβευσης των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας και Διαλογής στην Πηγή την Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 19.00μμ στο θέατρο ''Σοφία Βέμπο''.